1. Hem
  2. /
  3. Svensk bank – Kartläggning av hanteringen av ESG-faktorer
va-g-6
Bakgrund

I en tid där hållbarhet och ansvarstagande är centrala komponenter för företags framgång och integritet, stod en svensk bank inför utmaningen att kartlägga sina processer, policys och styrdokument jämtemot bankens uppsatta mål och de nya kraven inom hållbarhetsområdet. Omeo fick i uppdrag att hjälpa till med kartläggningen av den styrningsstruktur som krävs för att få en effektiv hantering av hållbarhetsområdets alla delar. Omeo fick även i uppdraget att initiera en första analys av de nyligen införda, kvalitativa offentliggörandekraven för Pelare 3-rapporteringen. 

Utmaning
Banken stod inför en dubbel utmaning. Å ena sidan var det nödvändigt att identifiera och samordna de befintliga policyerna och styrdokumenten som reglerade hållbarhetsfrågor, med syftet att upptäcka eventuella gap samt säkerställa att bankens övergripande hållbarhetsstrategi präglade hela organisationen.
Å andra sidan krävde de nya Pelare 3-kraven en noggrann analys av bankens processer, riskhantering och styrningsmekanismer för att säkerställa en ansvarsfull hantering av Environmental, Social och Governance (ESG)-aspekterna.
Lösning

Omeo genomförde dessa två delar parallellt, då arbetet med dem bidrog till varandra. Arbetet inleddes med en djupdykning i bankens alla styrdokument. Målet var tydligt: att klargöra ansvarsfördelningen i organisationen och att identifiera brister som kunde förebyggas. Denna genomgång skulle också identifiera eventuella intressekonflikter mellan olika enheter eller mellan banken och kunderna.

Ambitionen var att säkerställa huruvida styrdokumenten i tillräcklig utsträckning reglerade bankens hållbarhetsambitioner. Sammanfattningsvis presenterades resultatet av detta arbete i form av ett ramverksdokument, som gav en översiktlig beskrivning av samtliga styrdokument. Samtidigt skapades en gaplista, som tydligt visade vilka brister som behövde åtgärdas. Denna lista var baserad på både bankens egna hållbarhetsmål och aktuell reglering inom området.

I pelare-3 rapporten beskrevs därefter bankens processer, riskhantering och styrning av de tre hållbarhetsaspekterna (ESG). I dessa beskrivningar ingick detaljerade krav på information om hur bankens affärsmodeller och processer främjar hållbarhet idag, men också hur man följer den tekniska utvecklingen och andra förändringar. Rapporten betonade även hur bankens ledning integrerar hållbarhetsarbetet både på kort och lång sikt, samt hur ansvar och aktiviteter fördelades inom organisationen. Slutligen, i en värld som ständigt förändras, adresserades hur övergången till en mer hållbar ekonomi påverkar andra viktiga riskområden som kreditrisk, likviditetsrisk, marknadsrisk och operativ risk, samt hur dessa hanterades på ett proaktivt sätt.

 

Relaterade kundcase